submenu

Goede buren - 23/02/2021

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Dat beseffen ook de buurgemeenten van Drogenbos. Waarom zouden ze in de gemeente Ukkel dus twijfelen om het parkeren betalend te maken als je op een boogscheut gratis kan parkeren? En Drogenbos laat als goede buur maar begaan?

Gratis parkeren, da’s fijn voor de mensen die aan de grens van Drogenbos in Ukkel werken, maar iets minder aangenaam voor de Drogenbossenaren die in hun eigen straten geen plaats meer vinden om hun wagen te stallen. De gemeente Drogenbos is al zo volgebouwd dat er zelfs zonder hulp van onze buren geen plaats meer te vinden is om je auto kwijt te raken. Zeker nu de gemeente de parking in het centrum ook gaan inpalmen voor de dorpskernvernieuwing. Ook omdat de meeste automobilisten graag een plaatje op hun garagepoort kleven om te melden jij er niet mag parkeren. Zo hebben zij zelf ’s avonds plaats voor hun garagepoort en kunnen ze hun garage gebruiken als opslagruimte.

Als goede buur wil ik zelf enkele suggesties doen om het probleem op te lossen. Zo kan je de gemeentebelasting van de auto’s verhogen zodat geen enkele Drogenbossenaar zich nog een wagen kan veroorloven. Je kan overal een blauwe zone invoeren en daar streng op controleren. Hebben ze op de dienst financiën al eens berekend wat dat kan opbrengen voor de gemeentekas? Want de buren die bij ons komen parkeren brengen geen geld in het laatje.

De gemeente kan ook een grote ondergrondse parking aanleggen. Vandaar kunnen pendelbussen vertrekken naar alle uithoeken van de gemeente. Of we kunnen camera’s plaatsen aan alle in- en uitvalswegen van de gemeente en tol heffen voor wie Drogenbos binnenrijdt. Als onze grote buur dat mag, waarom zouden wij dat dan niet mogen? En ten slotte denk ik nog aan de meest drastische oplossing: heel de gemeente autovrij maken. Zodat mensen weer kunnen flaneren in onze mooie straten, van de kruidenier naar de bakker en de slager kunnen wandelen, een terrasje kunnen doen of iets kunnen drinken in een van de vele gelegenheden. Stel je dat eens voor. Zo wordt Drogenbos misschien eigendom van de voetgangers. Gezond is het natuurlijk wel.

Het zijn maar enkele suggesties van iemand met een goed hart en een slecht karakter. Iemand die moet toegeven dat een van zijn suggesties al is overgenomen. Na vele jaren palaveren is de kogel eindelijk door de kerk: heel Drogenbos wordt vanaf mei blauwe zone. De gemeentekas zal er wel bij varen, want van elke GAS-boete voor het overtreden van de parkeerduur wordt 38 % in de gemeentekas gestort. Hoera!

 

Tekst: Kritik Aster
Uit: kaaskrabber februari 2021