submenu

Het Gordelfestival keert terug naar de Gordel - 17/05/2021

40 jaar fietsen in de Vlaamse Rand

Op 5 september herrijst de Gordel uit zijn as: Na een aantal jaren Gordelfestival keren de organisatoren terug naar de vroegere naam. Het ontstaan van de Gordel en zijn achtergrond is vandaag niet meer goed gekend. Kaaskrabber schetst daarom zijn geschiedenis, en die heeft een link met Drogenbos

In 1978 ligt het Egmontpact – een overeenkomst over de omvorming van België naar een federale staat – op tafel. Het voorziet onder andere in het inschrijvingsrecht in Brussel voor de inwoners van de Vlaamse Rand. Voor politici een mogelijke oplossing voor het communautaire probleem, maar voor sommige Vlamingen in de Rand een niet te aanvaarden toegeving. In Dilbeek ontstaat als reactie een totaal nieuwe Vlaamse actie: geen betogingen meer, maar een zeer goed uitgekiende publiciteitscampagne met de slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen THUIS zijn’. Deze actie deint uit naar alle Vlaamse gemeenten in de Rand, maar niet naar de faciliteitengemeenten. De zes Vlaamse faciliteitengemeenten starten een nieuwe sensibiliseringscampagne onder de slogan: ‘Wij houden van alle mensen die het Vlaamse karakter van onze gemeente eerbiedigen.’ Met een hartje in elke slogan. Een hartje met een gaatje in om te tonen dat er nog plaats is in het Vlaamse hart voor wie dat wil. Er worden heel wat Vlaamse activiteiten in de zes gemeenten georganiseerd. Met deze acties worden de inwoners op een ludieke en sympathieke wijze geconfronteerd met het feit dat de taal in deze gemeenten het Nederlands is, dat het geapprecieerd wordt als de inwoners dat aanvaarden en de taal ook leren.

Fietstocht rond de hoofdstad

Als meest in het oog springende actie wordt de Gordel gereden, een fietstocht rond de hoofdstad Brussel. De Gordel heeft altijd een tweeledige boodschap gehad. Enerzijds is het een sportieve uitnodiging om de Rand met zijn toeristische troeven en groene omgeving per fiets of te voet te ontdekken. Anderzijds wil hij ook een politieke boodschap meegeven: ‘Wij houden van jou als jij van ons wil houden en ons eerbiedigt.’

Op zondag 27 september 1981 neemt een peloton van 1.302 fietstoeristen tussen 7 en 9 uur ‘s morgens de start in Sint-Genesius-Rode voor een tocht van 100 kilometer rond Brussel. Rond 14 uur zijn alle deelnemers binnen en wordt er afgesloten met een ploegenklimtijdrit van 500 meter in de Lindestraat (in Sint-Genesis-Rode). De Gordel is ingereden door de wielertoeristen van WTC de Hoek. Deze eerste Gordel was dus enkel voor wielertoeristen in clubverband, je kon toen nog niet deelnemen als individu. Maar er waren wel wielerclubs uit alle provincies van Vlaanderen die deelnamen. Daar stopte het niet, al op de eerste Gordel kon je een familiewandeling in het mooie Sint-Genesius-Rode maken, dankzij VTB-cultuur. De motivatie voor de partners en familieleden van de wielertoeristen om mee te komen naar dat mooie stukje Vlaamse land in Sint-Genesius-Rode. Daardoor werd dit idee behouden en in de toekomstige edities ook uitgebreid. Wandelingen en familiefietstochtjes, er was voor ieder wat wils tijdens de Gordel.

Groot succes

Stilaan groeide het sportevenement. Dankzij Bloso, dat al vanaf het begin de nodige steun en verzekering van de deelnemers op zich nam. Maar ook met de hulp van de verenigingen, van de cultuurraden en de gemeenschapscentra in de zes faciliteitengemeenten. Het werd een succes dankzij de vele vrijwilligers en de vele sponsors. De tweede Gordel volgde een jaar later en vanaf toen ging het alleen maar crescendo, zowel wat het aantal deelnemers als de aangeboden activiteiten betrof. Er kwamen ook elk jaar meer sponsors en medewerkers aan te pas. Partners of samenwerkingen met Radio 2, VRT, NMBS, Lotto, OVAM en vele anderen. Ook Vlaamse muzikanten tekenden present. Micha Marah zong het eerste Gordellied Ik hou van alle zes en nadien hebben verschillende Vlaamse zangers een Gordellied gezongen. Steeds werd ervoor geijverd dat de deelnemers niet in de hoofdstad reden en dat de zes faciliteitengemeenten werden aangedaan via het parcours. Een snoer dat de zes verbond met elkaar en met heel Vlaanderen. De Gordel groeide uit tot het evenement van het jaar toen het in 1992 de kaap van 100.000 deelnemers rondde. In 1993 haalde het, met 112.655 deelnemers zijn maximum aantal ingeschreven mensen. Het totale aantal deelnemers in de 32 jaar dat de Gordel bestond bedraagt zowat twee miljoen.

Tot slot nog de beloofde link met Drogenbos. De Gordel ontstond in de werkgroep ‘Wij houden van …’ en had zijn hoofdkwartier in Drogenbos. Je kan dus gerust stellen dat waar de eerste Gordel fysiek werd gestart in Sint-Genesius-Rode, het idee en de kiem voor het ontstaan ervan in de gemeente Drogenbos liggen. Dat is iets waar we zeker fier op mogen zijn. In 2013 gaat de Gordel verder onder een andere naam en met een nieuw concept: het Gordelfestival. Jammer genoeg blijkt dat niet zo succesvol en in 2021 keren de organisatoren terug naar het originele concept. Daarom ben ik vandaag ook meer dan verheugd dat na enkele jaren Gordelfestival de Gordel weer zijn terechte plaats krijgt in de Rand.

 

Tekst: André Lerminiaux
Foto © Bloso - Sport Vlaanderen
Uit: kaaskrabber mei 2021