submenu

nieuws uit het FeliXart Museum - 19/05/2020

Zomertijd met Felix

Na een lente in lockdown, gaan we vermoedelijk ook een zomer in eigen land tegemoet. Velen zullen dromen van exotischere oorden verder weg. Anderen hebben misschien de eenvoud van het thuis zijn en hun dorp leren waarderen en kijken er naar uit om de pareltjes dicht bij huis, in eigen streek te (her

Er wordt heel wat gedebatteerd over het leven na corona. We zitten met grote vragen over de impact ervan op onze levenswijze. Vragen die van ons dorp onze wereld maken, wat zeker niet dramatisch hoeft te zijn. Toch niet als er een groene oase heel dichtbij is, de tuin achter het FeliXart Museum. In de tuin van Felix, met een mooie boomgaard, het moeras en de kruidentuin kan je je opnieuw verbinden met de natuur. 

Grote vragen werden er precies 100 jaar geleden ook gesteld, tijdens de ‘roaring twenties’, tussen de twee wereldoorlogen in. Felix De Boeck was toen in de lente van zijn leven. Hij ging kritisch door het leven, zowel artistiek als op persoonlijk vlak. Felix en zijn generatiegenoten verzetten zich uit idealisme tegen de materialistische en kapitalistische samenleving van toen. Ze wilden een nieuwe wereld, waar oppervlakkigheid plaats maakt voor diepgang en bewust leven, waar overconsumptie ingeruild wordt voor eenvoud en respect voor de natuur. 

Op het ritme van de natuur  

Felix leefde uiterst sober, volgens het ritme van de natuur, onder de kerktoren van Drogenbos. Hij zou tevreden, lurkend aan zijn pijp, kijken naar de wandelaars die in deze coronatijden naar zijn domein trekken om de natuur op te snuiven. Het natuurdomein is ronduit prachtig, met verscholen hoekjes die uitnodigen om op ontdekking te gaan. Het FeliXart Museum maakte een ‘koesterschijf’, een plan van het domein dat wandelaars kunnen gebruiken om het hele domein te verkennen. Door te draaien aan de schijf ontdek je ter plaatse een weetje. Er is een rugzakje bij met doe-opdrachten, die ook voor kinderen heel fijn zijn. 

De natuur is altijd een grote inspiratiebron geweest in de kunstwerken van Felix. In het museum loopt, naast een tentoonstelling over hem, ook de tentoonstelling Abstracte kunst in vogelvlucht, met een vijftigtal werken van het Museum van Elsene.  Deze werken geven een overzicht van andere kritische kunstenaars, die nieuwe ideeën creatief verwoorden in hun werk. In het museum loopt ook een leuk gezins- parcours met creatieve opdrachten voor de kinderen.  

Tijdens de zomermaanden zal het museum langer open zijn, tot 18 uur, zodat mensen een daguitstap kunnen inplannen met een bezoekje aan het museum en een natuurwandeling in de tuin.  

Hopelijk tot binnenkort bij Felix. 

 

 
Foto: © Tine De Wilde 
Uit: kaaskrabber mei 2020